contacte  -  mapa web
 
Alt Empordà Narasalus
Inici Agenda Contactar Fires Esport i Natura Alt Empordà Baix Empordà Cerdanya Garrotxa Gironès Pla de l'Estany Ripollès Selva
Contactar
 
 
Figueres
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Castelló d'Empúries
Colera
Espolla
Fortià
La Jonquera
La Vajol
L'Escala
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Navata
Pedret i Marzà
Peralada
Port de la Selva
Portbou
Rabós d'Empordà
Roses
Sant Llorenç de la Muga
Sant Pere Pescador
Vilabertran
Vila-sacra
INFO COMARCAL
Diari Empordà
Consell Comarcal de l'Alt Empordà
La Fissura
INFO PROVINCIAL
Diputación de Girona
Càmara de Comerç
ALTRES WEB D'INTERÉS

Microhistòria gironina

Iaeden
Associació de Naturalistes de Girona
Xavier Blanca
Associació d'Història Rural
LES ALTRES COMARQUES
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
PROTEGIR LA SALUT
RECOLZAR LA CURACIÓ

Bemer

Narasalus - Bemer

Un excel·lent equip mèdic per a mantenir la salut, per ajudar al cos a recuperar-la si s'ha perdut o si més no, fer més suportable qualsevol patiment.

Els sorprenents beneficis de Bemer només els coneix per a qui la salut és imperativament el primer, ja sigui la pròpia o la dels éssers propers.

El Bemer està dissenyat per a tenir-lo en el propi domicili, d'aquesta manera, és tota la família que en pot gaudir i beneficiar, fins i tot si es tenen animals domèstics.

+ INFORMACIÓ:

Tel. 617.053.648
 

 

 

Colera

CARACTERÍSTIQUES I ASPECTES DEL SEU MUNICIPI I POBLACIÓ
Colera
Costa colerenca en el camí dels canons

El municipi de Colera està situada en la zona nord-oriental de les comarques gironines, pràcticament a tocar amb la frontera francesa, ja que només té el municipi de Portbou que el priva d'arribar-hi, tot i que una part sí que hi toca, que és una franja de quasi un quilòmetre entre el Puig de Taravaus fins el Coll dels Empedrats, limitant amb la comarca nord-catalana del Rosselló i concretament amb el municipi de Banyuls de la Marenda.

• Delimitació del municipi

Tota la franja est del municipi està delimitada pel mar que va de nord a sud, des del Puig del Claper, proper al cap Marcer, fins la punta del Cap Ras, passada la Platja de Garbet.

La resta dels límits del municipi, seguint el moviment de les agulles del rellotge hi ha Llançà al sud, delimitant a l'oest amb Rabós d'Empordà, fins arribar al límit superior al nord, que té tal com s'ha esmentat, una franja de quasi un quilòmetre amb la frontera francesa i més concretament amb la comarca del Rosselló.

A partir del Puig de Taravaus, i ja fins arribar al mar al Puig del Claper, delimita amb el municipi de Portbou, que és el que hi ha com més al nord de la Costa Brava.

• Orografia i relleu del territori

L'orografia del municipi se'l poc qualificar de totalment muntanyós, amb una baixada orogràfica progressiva cap al mar, que no hi arriba a nivell cero, llevat d'algunes de les seves platges, ja que la majoria del seu relleu és abrupte i s'atura al mar amb un bon nombre de penya-segats.

De fet la única vall o planícia de que disposa és on es troba la població de Colera, i en bona part les marges de la Riera de Molinàs, principal afluent hídric del municipi.

Colera Colera
Dues imatges de la orografia i la vegetació del municipi de Colera

El punt més elevat es troba a en el Puig de Taravaus a 696 metres d'altitud sobre el mar, que és el punt on es troben els municipis de Portbou, Colera i Banyuls de la Marenda.

Dintre el territori municipal hi ha molts altres punts com el Puig de la Ossetera a 557metres, el Puig de les Llaceres a 404 metres, el Pui de Tifell a 408 metres o el Puig del Falcó a 371 metres, entre molts altres.

• Riquesa hídrica i vegetació

Colera no disposa de cap riu i afluent d'aigua que es pugui considerar constant, ja que la seva forma orografia comporta un munt de muntanyes amb un considerables nombre de torrents i rambles, que poden portar gran quantitat d'aigua, però només en període de pluges, que sí poden arribar a ésser considerables i braves.

La riera més important és la Riera de Molins, la única que fins i tot sense haver plogut pugui portar petites quantitats d¡aigua en el seu curs, tot i que limitat. Altres rieres son la Riera del Falcó, afluent de la de Molins, o la Riera de Garbet, que vessa les aigües directament al mar a la platja del mateix nom.

Colera, Riera de Molinàs
Riera de Molinàs

Una part del territori està dedicat al conreu de la vinya, tot i que antigament havia estat molt superior, havent predomini d'espècies vegetal com el llentiscle, el càdec, diferents tipus de brucs, i sobre tot espècies d'arbres com la surera i els pins, principalment a mesura que es remunta el territori cap el Pirineu, fent especial menció que com a límit del municipi amb Rabós d'Empordà hi ha la Serra de la Balmeta, on hi comença una part del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera.

El clima és el típic mediterrani del litoral nord, amb bona precipitació però només de cara la tardor i a l'hivern i com és tipis en aquesta zona, amb un predomini del vent de la Tramuntana, fort i persistent bona part de l'any.

• Infraestructura i vies de comunicació

Colera està relativament ben comunicat, ja que disposa de carretera, la N-260 que la comunica amb Llançà i Portbou, com també amb Figueres, tot i que amb moltes corbes, tampoc presenta més dificultat ja que és ampla i està en bon estat.

També disposa d'estació de tren, tot i que té l'inconvenient que només s'hi aturen els trens de rodalies, mentre els de Mitja Distancia (MD) no, els qual només s'aturen a Llançà i Portbou, final del trajecte, tot i que varis trens de rodalies tenen per aturada final l'estació francesa de Cervera.

Colera - Pont del tren Colera
Pont del tren, construït per l'empresa Eiffel
 
Plaça de Pi i Margall
Colera   Colera
Vista del petit port i de la Platja de les Portes
 
Platja dels Morts i d'en Goixa, amb el Art Parc a l'esquerra

Una característica peculiar del poble és el seu pont elevat també conegut com viaducte, el qual es tracta d’una extraordinària obra d'enginyeria amb ferro que fou construïda per la companyia Eiffel de Paris, a l'any 1878, d'unes dimensions de 188 metres de llargada per 20 d'alçada.

El pont forma part i serveix de pas dels trens de la línia Barcelona - Portbou, que una vegada passat el pont en direcció nord, els trens arriben a l'estació de Colera, la qual està situada al costat mateix d'un característic Art Parc i un mirador el qual disposa d'esplèndides vistes al mar.

Tot i no disposar d'un gran port marítim, compte amb un petit moll on hi poden fer aturada diferents embarcacions de lleure de petit calatge; Colera no disposa de port pescador com per exemple Roses o Palamós, per les pròpies dimensions de la població, a part d'ésser més turística que pescadora.

Altres poblacions més properes son Portbou, cap al nord a 5 km, Llançà cap al sud a 7 km i la capital de l'Alt Empordà, Figueres a 28 km, l'aeroport més proper el de Girona - Costa Brava, està a 80 km, mentre que el de Perpinyà a 65 km.

• Entitats del municipi

La pràctica totalitat dels habitants del municipi de Colera viuen en la mateixa població, ja que de fet es pot dir que no té ens municipals d'importància, ja que hi ha l'antic nucli habitat de Molins, actual pràcticament despoblat, quelcom similar com Garbet i la Rovellada.

El veïnat de Molins està pràcticament despoblat tot l'any, ja que no té economia i explotacions de cap tipus, i el seu conjunt de cases està la gran major part en estar ruïnós.

Colera, Veïnat de Molinà Colera, Veïnat de Molinà
Accés al Veïnat de Molinàs, abandonat
 
Vista general del Veïnat de Molinàs
Colera, Platja de Garbet   Colera, Cala Rovellada
Platja de Garbet
 
Cala Rovellada

Quelcom diferent són els barris de Garbet i la Rovellada, sobre tot aquesta última, que a nivell de cens municipal està despoblat, però hi ha un bon nombre de xalets i residències, la gran majoria amb aspectes i formes acomodades amb habitants estiuejants i per tant, no declarats com residents.

Colera
Església parroquial de Sant Miquel

• Llocs d'interés

El municipi disposa per la seva geografia muntanyenca i marítima de varis camins i rutes per a poder gaudir de l'excursionisme, ja sigui caminant o amb bicicleta.

La ruta interior més coneguda i agradable de fer és la que va de Colera o des del Coll de Sant Antoni, fins l'ermita de Sant Miquel de Colera, una ruta fàcil de fer i farcida de zones boscoses de pins i sureres, on baixant en direcció al Veïnat de Molinàs es pot passar pel Castell de Molinàs, actualment en estat ruïnós.

Pel que fa als dos temples religiosos de Colera, no s'han de confondre, l'església parroquial de Sant Miquel de Colera, que es troba en la mateixa població, i concretament en el carrer de l'església, amb l'ermita de Sant Miquel de Colera, que es un edifici religió aïllat que es troba dins el terme municipal a uns vuit quilòmetres aproximadament cap a la zona est del municipi; els dos centre religiosos formen part de l'Arxiprestat de l' Alt Empordà Marina i oficiats per la parroquia de Colera.

La ruta marítima més coneguda, és la ruta dels canons, que passant per la Punta del Frare va des de Colera fins la platja de Garbet i que posteriorment, es pot continuar fins arribar a Llançà; en el trajecte es pot admirar el espectacular paisatge marítim i les illes Grossa i Petita a prop del litoral.

 

EL PRIMERS INDICIS DE LA POBLACIÓ

Ermita de Sant Miquel de Colera
Ermita de Sant Miquel de Colera

El primer document conegut on hi apareix el nom "colera", és en l'acta de consagració de l'Església de Sant Quirze a l'any 935, fent esment a "vallen quam vocant colera", en els lliuraments d'uns alous fets pel Comte Gausbert I d'Empúries (915-991) al cenobi de Sant Quirze, a l'any 931, la vall de Colera figurava com "Valle de Collera".

El 4 de febrer de 1769, Isidre Ferran Sangenís, pagès de Garriguella, i els seus dos germans Ramon i Josep, van enviar una sol·licitud al Rei Carles III d’Espanya (1716-1788) perquè concedís la possibilitat de fundar la població en la "Vall de Colera", en terrenys de la seva propietat.

Comtat d'Empúries
Comtat d'Empúries

El 4 de juliol de l'any 1770, arriba l'autorització de part del rei Carles III d'Espanya, permetent la construcció de la població sol.licitada i que serà batejat amb el nom de "Sant Miquel de Colera".

A petició d'uns veïns de Portbou i Molinars davant una recollida de signatures per alguns historiadors poc clares, la Diputació de Girona amb data de 10 d'abril de 1885 va dictar una ordre on el municipi de Sant Miquel de Colera passava a ésser un veïnat del municipi de Portbou.

El 23 de maig de 1885, el veïns de Colera en desacord amb aquesta ordre van cremar els arxius de l'ajuntament. Al dia següent 24 de maig a l'ajuntament de Portbou es feia efectiva l'ordre d'anexió del territori colerenc al de Portbou. Aquesta situació va durar fins que el dia 2 de juliol de 1934, on a partir d'una Llei signada pel llavors President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover (1882-1940), posava fi després de 49 anys a l'anexió, per a tornar a segregar i formar el municipi de Colera, com entitat independent.

 

CASTELL DE MOLINÀS

El Castell de Molinàs, també dit Castell o Torre de Molinars, està ubicat en la part est del municipi de Colera entre l'ermita de Sant Miquel de Colera i el Veïnat de Molinàs, nucli pràcticament deshabitat en l'actualitat, essent l'excés més factible el mateix que va a l'ermita esmentada.

L'espai està en una zona protegida degut que es considera un Bé Cultural d'Interès Local, conjuntament amb un jaciment arqueològic, però que actualment tot plegat està totalment en estat ruïnós.

La seva historia és pràcticament desconeguda, i es creu que devia estar operatiu a l'entorn dels segles X-XI, però es desconeix la seva funció estratègica i a qui pertanyia durant la seva activitat a més de quin rol tenia per la comarca o el territori envoltant.

Colera, Castell de Molinàs Colera, Castell de Molinàs
Dues imatges que mostren la situació actual del Castell o Torre de Molinàs

Certes hipòtesis el classifiquen com una fortalesa situada entre la costa que en diferents moments de la història fou molt atacada per pirates, corsaris, i bandades de moros, i el majestuós Monestir de Sant Quirze de Colera, ja existent en diferents fases de construcció a partir del segle IX, i que actualment és situat en el municipi de Rabós d'Empordà.

Per tant, el castell o torre de Molinàs, podia haver estat una torre de defensa amb moltes dependencies complementaries que el convertissin com una espècie de castell de dimensions reduïdes, i per tant, habitable únicament per tropes de defensa.

Havia estat una construcció de planta quadrada, de la que en resten alguns murs d'alçada variables, algunes arcades, així com varies espitlleres, i realment, poca cosa més.

 

SANT MIQUEL DE COLERA

Ermita de Sant Miquel de ColeraProperament ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Colera

Distintiu

 

COLERA EN XIFRES
GENTILICI
Colerenc, colerenca
SUPERFICIE DEL MUNICIPI
24,4 Km2
DENSITAT DE POBLACIÓ
22 Hab/Km2
COMARCA
Alt Empordà
PARTIT JUDICIAL
Figueres
DEMARCACIÓ ELECTORAL
Figueres
BISBAT
Girona
CODI POSTAL
17496
MERCAT SETMANAL
Dilluns
COORDENADES GPS
Latitud N 42.404969º - Longitud E 3.151783º
ALTITUD
10 metres
CIUTAT AGERMANADA
No està agermanada
FESTA MAJOR
Setembre
   
WEB OFICIAL DE L'AJUNTAMENT
   

 

El temps Colera
MeteoCat
Trànsit

 

Bibliografia Bibliografia
 

COLERA, Arnald Plujà i Canals, Quaderns Revista de Girona, Diputació de Girona, 2014
LA COSTA BRAVA, Rosa Maria Fraguell i Carolina Martí, Quaderns de la Revista de Girona, Dip.de Girona, 2007

Escrits i altres documents
  Un tomb per Colera
Riera de Molinàs
Internet Internet
 
Canals de ràdio i TV local
  Empordà TV
Ràdio Capital de l'Empordà
Publicacions Premsa comarcal i local, Revistes i Publicacions
  Empordà
Hora Nova
Viu Empordà
Mapes Mapes i Plànols
  Colera
 
Joan Padern i Faig   JOAN PADERN I FAIG
Pintor

Colera, 1924
Blanes, 2016

Quan va finar en Joan Padern i Faig als 92 anys, tot i haver nascut arran de mar, al nord de la Costa Brava, i concretament a Colera el 30 de gener de 1924, fou una altra població de la Costa Brava la que el va acollir i, on hi va traspassar el 22 d'abril de 2016.

Aquesta població era també part de la Costa Brava, però com Colera és el segon municipi al nord del litoral gironí, Blanes que fou la població que el va acollir, la primera començant pel sud, després de Malgrat de Mar, pertanyent al Maresme; de fet a l'any 1998 Padern fou nomenat fill adoptiu de Blanes.

Port, platja i població de Blanes, població on Joan Padern n'era fill adoptiu

Padern no venia d'un família de pintors o artistes, ja que per exemple el seu pare era paleta a Vilamaniscle, una població alt empordanesa a 20 km. de Colera, mentre que la seva mare era filla de Colera.

Per tant, el seu talent i amor per l'art, en aquest cas per la pintura, i principalment per l'aquarel·la, fou el que any rere any, el va anar modelant com un gran artista en aquesta disciplina, desenvolupant els principis més elementals del dibuix i la pintura en la mateixa Colera.

Fins els 15 anys la vida d'en Joan Padern es va moure entre Colera i Vilamaniscle, fins que finalitzada la Guerra Civil (1936 - 1939), la família es va traslladar a Blanes, per tal de poder portar la Fonda del Centro, un establiment situat en la Rambla del Paseo, que regentaven els Faig, germans de la seva mare.

Varies publicacions BLANDA de Blanes, on la portada hi figura obres de Joan Padern

Poc després d'arribar a Blanes en Joan va entrar a treballar a la SAFA [1], on hi va estar fins l'any 1945, però sense abandonar la seva gran passió que era la pintura, tasca que el va portar que durant els anys 1949 y 1950, va començar a fer les seves primeres exposicions, en poblacions com a Blanes, però també a Girona i Barcelona.

La venda de moltes de les seves obres li va permetre estalviar per a poder viatjar a l'Argentina, concretament a Buenos Aires, on hi va continuar treballant i fent exposicions de les seves aquarel·les per diferents ciutats de l'Argentina.

Tot plegat li va permetre poder viatjar i conèixer varis països d'Amèrica del Sud com Xile, Veneçuela, Colòmbia o Brasil, on hi va expandir la seva obra, països que finalment deixaria, retornant a Europa, on durant un temps s'instal·laria a Paris, per a retornar més tard a Catalunya.

"Calle Juncal" de Buenos Aires, una de les obres fetes a l'Argentina (foto: 1stDIBS)

 

Una de les moltes obres dedicades a la Costa Brava i a la seva gent

De nou aquí, continuaria el seu treball amb exposicions en moltes ciutats on hi destacarien les fetes tant a Barcelona como a Madrid.

En Joan Padern no es va mai oblidar de les seves arrels, per tant, durant tota la seva vida va estar a part de voltar per molts indrets d'Amèrica del Sud i Paris, treballant i residint entre Blanes i Colera, es per això que aquesta població del nord de la Costa Brava, que el va veure néixer, tampoc l'ha oblidat.

Aquest reconeixement a l'obra de Joan Padern, avui es por contemplar a l'aire lliure en el "Art Parc" que hi ha a la població alt empordanesa, ben bé antre el mar i la muntanya de Colera, el qual el va inaugurar a l'any 1994, i on es mostra part del seu estil abstracte amb el geomètric.

Dues imatges de l'Arc Parc de Colera

En Sebastià Goday Cuixart, tècnic de la Casa de Cultura de Girona i nebot de l'artista Modest Cuixart i Tàpies (Barcelona, 1925 - Palamós, 2007) molt vinculat a Palafrugell, en fa un recull de la seva visió sobre Joan Padern, en el fragment següent, part de l'escrit "Joan Padern, controlador d'ismes", que en pdf complert es pot descarregar en l'apartat de més avall: "Escrits i altres Documents".

"En conjunt, l’obra de Joan Padern, al contrari de la dels paisatgistes, provoca inquietud, lleugerament somorta i un punt vaga, si es vol; un desassossec interior, intel·lectual, la intensitat del qual augmenta a mesura que es coneix i es revisa la seva obra o es consulten catàlegs o publicacions dedicats a la seva producció.

En un món com el d’avui, on tot es classifica i s’ordena per etiquetes o ismes, alguns d'encertats, altres de més discutibles i alguns de gairebé inservibles, l’encasellament o l’adjectivació dels quadres de Padern ofereix múltiples possibilitats d’aproximació a la seva obra, algunes de properes a l’encert però mai definitives: surrealista, paisatgista, hiperrealista, abstracte, fotografista, bodegonista, submarinista, ecologista, naturalista... Padern pot enquibir-se en molts d’aquests atributs, però no en serà mai un avorrit i fidel acòlit.

Joan Padern i Faig

En Joan Padern i Faig a Blanes
Aitor Roger© - Blanesaldia.com

Aquesta faceta polièdrica, tant en l’execució de l’obra com en la concepció intel·lectual, con vida a percebre les imatges que ens ofereix anant més enllà de l’evidència per observar que gairebé res és el que sembla.

En Joan ha anat per lliure tota la seva vida, treballant en el que ha cregut i conegut, sobretot tenint en compte que des que va començar ha estat perfectament informat, via publicacions periòdiques i revistes, del que es coïa en el món de l’art a nivell mundial, i per tant això el fa una rara avis en el panorama de l’art a les nostres comarques".

Joan Padern

Portada del llibre il·lustratiu dedicat a l'obra pictòrica de Joan Padern de Rafael Santos Torroella i Xavier Amir

ELS REALISMES DE JOAN PADERN
Rafael Santos Torroella i Xavier Amir
Editor Xavier Amir, Girona,1986
Joan Padern, controlador d'ismes
Blanda, Revista de Blanes

L'acrònim SAFA venia de "Societat Anònima de Fibres Artificials" entitat empresarial que va néixer el 13 de desembre de 1906, arran de la constitució de l'empresa "Sociedad Española de Seda Viscosa", i que es va expandir de forma considerable a partir de 1923, quan es va construir la fàbrica en uns terrenys entre Tordera i Blanes; anys després se'n construiria una altra a Sant Julià de Ramis (Gironès).

Era una empresa dedicada al llarg de la seva existència a la elaboració de fil per a poder fabricar teixit que seria molt conegut en el mercat i per la població en general amb noms com Nylon y Tergal.

La decisió presa per la direcció sembla es va declinar per aquest indret, donat que presentava varies avantatges como impostos i gravàmens municipals més barat que els entorns de Barcelona, així com el preu més barat pel que fa al terreny, però també l'abundor d'aigua neta procedent del Riu Tordera, i les bones comunicacions existents com era la carretera nacional, l'estació del tren i el port marítim de Blanes.

 

 

 

 

 

 

 ACDG - Associació Cultural i Divulgativa Gironina - 2010©
Última actualització: agost 2022 
 Inici - Agenda - Contactar - Salutació - Actes i Esdeveniments - Esport i Natura - Alt Empordà - Baix Empordà - Cerdanya - Garrotxa - Gironès - Pla de l'Estany - Ripollès - Selva - Enllaços - Webmap - Avís legal